top of page

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ, ЛАЗАРЕВАЦ, септембар 2020.

Програм 32. Међународног фестивала хумора за децу је осмишљен и прилагођен ситуацији у којој се налазимо и свим обавезујућим мерама. Уз жаљење и наду Организатора да ће се догодине све одвијати нормално, овогодишњи Фестивал неје организовао Ревију дечјих драмских група, неће у салама бити позоришних програма, нема услова за сусрете писаца и деце у школама,за стручни семинар у библиотеци, за многе радионице, плесне и музичке програме и много тога још. Уместо шарене поворке Карађорђевом улицом расписан је конкурс за online маскенбал и пристигло је мноштво фотографија и ето нама, опет, „најбољег маскенбала у Европи“ како је говорио Раша Попов за прави маскенбал. Тако ће се одржати и семинар о естетском и педагошком у књижевном делу за децу Добрице Ерића.
Деца и ствараоци за децу су били вредни и на конкурсе послали велики број радова, а вредно су сви радили за Фестивал, па су у среду, 16.9.2020. додељене награде за Златно и Сребрно Гашино перо, представљене фестивалске новообјављене књиге и одслушан мали концерт Миње Суботе. Свечано су уручене награде и отворена изложба дечјих награђених радова, а на паноима испред Библиотеке  нас је дочекала и поздравила сјајна изложба „ Куварице, скини се са фејса!“ Горана Новакова.

Теодора Петровић освојила је трећу награду Фестивала.

КЊИЖЕВНИ КЛУБ "КОСОВСКИ БОЖУРИ", 2020.

Радови настали на тему „Косовски завет" на конкурсу Књижевног клуба „Косовски Божур“ из Врбовца крај Витине представљени су у Новом Саду на „Тесла глобал форуму“.

Теодора Петровић представљена је са три пјесме.

MLADA VILENICA, SEŽANA, SLOVENIJA 2020.

Pjesma Teodore Petrović "Lipicaneri" je prevedena na slovenački jezik i objavljena u zborniku Festivala.

Prevod Magdalena Svetina Terčon, pjesnik i publicista

Mlada vilenica je mednarodni literarni natečaj, namenjen otrokom osnovnih in srednjih šol tako v Sloveniji kot v tujini; med letoma 2015 in 2019 so v projektu sodelovali tudi otroci iz vrtcev, med letoma 2016 in 2019 pa so natečajniki lahko sodelovali tudi s poslanimi likovnimi deli. Nagrado mlada vilenica leta 2020 podeljuje Združenje književnikov Primorske v soorganizaciji z Javnim
skladom za kulturne dejavnosti – Območna izpostava Sežana.
Na jubilejni, 20. mednarodni natečaj v pisanju pesmi mlada vilenica se je odzvalo 49 mladih pesnikov iz Slovenije, Italije in Republike Srbske (BiH).

   Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли и ове године учествовало је у глобалној акцији  „100 000 пјесника за промјене”, која се одржава у преко седамдесет земаља широм свијета. Циљ ове акције је да се читањем поезије скрене пажња јавности на неке од проблема који муче савременог човјека. То је уједно прилика да се покаже да је поезија још увијек жива и да покреће промјене.

     Овогодишња акција „Читај дјетету“ одржана је у складу са прописаним мјерама и препорукама. Видео порукама дјеци су се обратили пјесници, глумци, афористичари, библиотекари, заљубљеници у писану ријеч. Сусрет је отворио пјесник Шимо Ешић, гост прошлогодишњег сусрета. Учествовали су: Тоде Николетић, Јасна Миленовић, Ранко Павловић, Катарина Новаковић, Горан Новаков, Александар Чотрић, Љиљана Андрић, Драгана Василијевић Валент, Јелена Допуђ, чланови луткарских позоришта „Кофер“ и „Театрило“, Ана Павловић, Никола Симић, Ружица Бојовић и Цветин Аничић, који је својим читањем покренуо једну дивну, али тужну причу о Рени Спигел.

       Остварена је одлична сарадња са ОШ „Филип Вишњић“ и ОШ „Никола Тесла“ из Београда, ОШ „Свети Сава“ из Бијељине и Српском допунском школом из Француске (Париски регион) са циљем да се дјеца покрену и инспиришу да пишу, да развијају своју креативност и машту.

      Стиховима, новинским чланцима и илустрацијама представљена је „Илустрована биографија Ј. Ј. Змаја“ аутора Јелене Допуђ из Новог Сада.

Дечји сабор „Дани ћирилице” утемељен је 2002. са жељом да допринесе очувању језика и писма, песме и игре, старих заната и обичаја. Сваке године, као траг остане и „Зборник” најбољих литерарних радова, као и низ тематских публикација ове светковине ћирилице, која је од оснивања окупила више од 66.000 ђака из око 500 основних и средњих школа из Србије и читавог света.

Међународни поетски конкурс за децу под називом "Сунце стихова", који је организовала Народна библиотека Бечеј, окончан је церемонијом проглашења победника на летњој позорници те установе културе. Еминентних дечији песници Љубивоје Ршумовић, Перо Зубац и Тоде Николетић били су у саставу жирија ове песничке манифестације.

bottom of page