top of page

ТРАДИЦИОНАЛНИ ЛИТЕРАРНИ И ЛИКОВНИ КОНКУРС "ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, РАДОСТ ДОНЕСЕ" , ДЕЧЈИ САВЕЗ  ГРАДА ВРАЊА, 2015.

На традиционални литерарни и ликовни Конкурс Дечјег савеза града Врања „Христос воскресе, радост донесе“ стигао је 621 рад, рекла је Тијана Арсић из Дечијег савеза града Врања. Према њеним речима сви радови су прелепи. Осим деце из Врања, на Конкурс „Христос воскресе, радост донесе“ учествовали су и малишани из Београда, Ниша и Књажевца. По први пут су на Конкурс Дечјег савеза града Врања радове послали и ученици ОШ „Свети Сава“ из Бијељине, рекла је Арсићева гостујући у Јутарњем програм РТВ Ритам. (РТВ Ритам)

 

II мјесто Драгана Зељко, VII разред, ОШ "Свети Сава" Бијељина

III мјесто Анђела Дакић, VII разред, ОШ "Свети Сава" Бијељина

ФЕСТИВАЛ "МАШТА И СНОВИ" Сремска Митровица, 2015.

 

Од укупно 2.357 пјесама које су пристигле на овогодишњи конкурс, а  које су послали аутори  из шест земаља, стручни жири је извршио селекцију, једногласно донио одлуку о добитницима награда за најбоља пјесничка остварења и извршио избор пјесама које ће бити публиковане у Зборнику Фестивала.

Стручни жири овогодишњег Фестивала бројао је три члана:

Недељко Терзић - пјесник и књижевни критичар,  проф. Слађана Миленковић - доктор књижевности и Александар Крстајић - један од оснивача фестивала „Машта и снови“ и руководилац рецитаторског студија „Калиопа“ Центра за културу „Сирмијумарт“.

 

Лука Згоњанин, VII разред, ОШ „Свети Сава“

Бијељина, Република Српска (Зборник)

II  МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ"КРАЉЕВСТВО БИЈЕЛИХ РАДА" Бијело Поље, 2015.

Жири II међународног фестивала "Краљевство Бијелих Рада" је радио у саставу:

 

Предсједник жирија, Вељко Дедејић, професор матењег језика у средњој школи

Члан жирија, Соња Миловановић, наставник матерњег језика у основној школи

Члан жирија, Наташа Андрић, књижевник и професор српског језика и књижевности

Члан жирија, Слободан Зоран Обрадовић, књижевник

 

Жири је је прегледао више од 600 радова. По одлуци жирија, осим радова награђених и похваљених ученика у зборнику ће се наћи и радови још 40 ученика.

 

Марко Милошевић,  VII разред, ОШ „Свети Сава“, Бијељина, Република Српска (Зборник)

 

 

КРЕАТИВНА ЧАРОЛИЈА, Бања Врујци 2015.

 

Стручни жири у саставу: 

 

Љубивоје Ршумовић, дечји песник 

Саша Чорболоковић, професор српског језика 

Душан Благојевић, професор српског језика

 

је дана 20. марта 2015. донио одлуку да похвали 143 најуспјешнијa ученика чији ће радови бити изложени током Међународног фестивала, 17-18.априла 2015. у Мионици.

 

Похваљени радови ученика наше школе Теодора Видаковића и Николаја Петровића.

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС "ЛЕПО ЈЕ ВОЛЕТИ"

ДЕЧЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД

 

Инспирисан ликом и дјелом Мике Антића Дечји културни центар Београд расписује наградни литерарни конкурс под насловом “Лепо је волети!“.
Тема овог конкурса је ЉУБАВ. Обухваћене су све дјечје љубави: према породици, човјековој околиони, љубимцима, играчкама и наравно, први немири искрене ђачке љубави.

Пјесме  процјењује стручни жири на чијем је челу познати дјечји писац Слободан Станишић.

Николај Петровић VI-5

 

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС "ЉУБАВ (НИ)ЈЕ САМО РЕЧ"

КИЦ МЛАДОСТ ФУТОГ

 

Жири у саставу:

 

Душан Поп Ђурђев, пјесник,

Катарина Новаковић, библиотекарка Градске библиотеке

и Александра Рајак, директор КИЦ „Младост“

 

је имао претежак посао - да изабере и награди најуспјешније пјесме пристигле на  конкурс.

 

На конкурсу су учествовала 352 млада аутора – 199 аутора узраста од првог до четвртог разреда основне школе и 153 аутора узраста од петог разреда основне школе до 15 година – и нешто више пјесама...

Марко Милошевић VII-4

СВЕТОСАВЉЕ 2015. "ВИЛИНДАР" НИШ

МАРКО ДРАГИЧЕВИЋ

​ТРЕЋА НАГРАДА

На Светосавски пјесничко литерарни и ликовни конкурс Хуманитарне невладине организације умјетника ВИЛИНДАР Ниш, пристигло је 385 радова из Србије, Македоније, Републике Српске и Црне Горе. Њих 257 испунило је услове конкурса (у литерарном дијелу услови се односе на обим текста, а у ликовном на технику израде – цртеж или графика). Жири у саставу др Татјана Богдановић, писац и предсједник Управног одбора „Вилиндара“, Ема Кацуљ Остојић, новинар и писац, Зоран Маслаковић, писац, Ирена Ранђел, академски сликар и дизајнер и Милица Докнић, писац, донијели су одлуку о наградама и признањима.

 

Управни одбор „Вилиндара“ донио је одлуку да најуспјешнији радови, који су ушли у ужи избор за награде, буду штампани у зборнику Светосавље 2015.

КОНКУРС МАТЕРЊА МЕЛОДИЈА И ОБРАЗОВАЊЕ

 

Чланови жирија: 


Перо Зубац, предсједник
др Светлана Торњански
Драгица Вучић
Кармен Антић Туцић
Даниела Ђукић
Милица Сладојевић
др Исидор Граорац

Пристигло је 667 радова.

 

 

 

 

 

 

Образложење:

Подстицај за конкурс нашли смо у есеју М. Настасијевића За матерњу  мелодију (1927). Замисао је развијена после стручних скупова: Могућности матерње мелодије у образовању данас; Језик, образовање и духовни развој детета; Патриотизам и школа.

Матерња мелодија је препозната у делу Момчила Настасијевића као трајна вредност и плодан изазов посленицима у образовању. Да би се могла неговати треба је најпре разумети. Лична и општељудска , она може представљати истински кохезиони фактор образовања у нашој земљи, на балканској ветрометини и планети Земљи.

Креативно изражавање је могуће уколико су деца у прилици да буду лична, искрена и спонтана, уколико су мотивисана да искажу свој доживљај и разноврсна искуства са матерњом мелодијом која су им посредовали: мајка, уметност, живот у породици и непосредном окружењу; али, и сазнања стечена у процесу образовања и социјализације.

MEDNARODNA LITERARNA NAGRADA MLADE VILENICE

Чланови наше секције су на позив господина Недељка Терзића били гости на Књижевној радионици у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, 16. маја 2015. године.

 

БОЈАНА, АЈЛА, НИКОЛАЈ, АНЂЕЛА, ДРАГАНА, ЕВГЕНИЈА

 

 

bottom of page