top of page

ЦЕНТАР ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНА ИСТРАЖИВАЊА И КОМУНИКАЦИЈУ БЕОГРАД ЗВЕЗДАРА, 2018. 

ЦЕНТАР ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНА ИСТРАЖИВАЊА И КОМУНИКАЦИЈУ уз подршку ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ЗВЕЗДАРА расписан је јавни конкурс у области пјесничког стваралаштва о културним и умјетничким знаменитостима Звездаре:

“ПОД ЗВЕЗДАРНИМ НЕБОМ“.

На овом конкурсу награђена је ТЕОДОРА ПЕТРОВИЋ.

РАДУЈТЕ СЕ И ВЕСЕЛИТЕ СЕ, Велика Иванча 2018.

 

У оквиру манифестације "Играле се делије" која се у Младеновцу организује у част пјесника Миодрага Петровића Сељанчице расписан је и књижевни конкурс.


"У категорији ученика V-VIII разред, Теодора Петровић награђена је I местом – њена песма Мој пут спасења (али и прилог у целини) потврђују да она већ сада права песникиња јесте."


Пјесма ће бити представљена у зборнику Фестивала.

IX међународни фестивал поезије и кратке приче деце и младих ЈАНОШ СИВЕРИ, 2018. 

На Деветом фестивалу поезије и кратке приче дјеце и младих "Јанош Сивери" награђени су:

ТЕОДОРА ПЕТРОВИЋ, друга награда

МИЛКА БАЈУНОВИЋ ЧИВИЋ, трећа награда

КАТАРИНА ЦАЦАНОВИЋ, друга награда

ВОЈИСЛАВ ДУРМАНОВИЋ. друга награда

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА БиХ, Бијељина 28. 9. 2018. 

Европска ноћ истраживача је догађај који се одржава широм Европе под иницијативом Европске комисије од 2005. године као дио ФП7, а садашњег Хоризонт 2020 програма, који окупља велики број посјетилаца и истраживача једном годишње, посљедњег петка у септембру.

Циљ Ноћи истраживача  од 2005. године је промоција научних истраживања и каријере научника – истраживача, као и подизање свијести код шире јавности о утицају истраживања на свакодневни живот. Промоција науке и научно-истраживачког рада, у случају Ноћи истраживача подразумијева разне активности у вечерњим часовима, а тежиште је на представљању истраживача у опуштеној и пријатељској атмосфери, истицању позитивног утицаја истраживача на свакодневни живот, те на промовисању каријере истраживача, посебно код младих.

Прошле, 2017. године, садржаје манифестације у Босни и Херцеговини је посјетило преко 20.000 посјетилаца у шест градова, током трајања Ноћи истраживача.

Литерарно такмичење организовано је и ове године. Пјесмом "Стварајмо нове прилике" другу награду освојила је Теодора Петровић.

17. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЈЕЦУ И МЛАДЕ, ИСТОЧНО САРАЈЕВО, децембар 2018.

Свечаном академијом под називом “Тражим помиловање”, у Културном центру Источно Ново Сарајево отворен 17. међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који је ове године посвећен великој пјесникињи Десанки Максимовић.

 

Мото овогодишњег фестивала инспирисан је циклусом пјесама „Тражим помиловање, лирска дискусија са Душановим закоником“, што је била и тема овогодишњег конкурса за младе пјеснике од 18 до 30 година.

 

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и кулутре Републике Српске, док су генерални медијски покровитељи Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

18. MEDNARODNA LITERARNA NAGRADA MLADA VILENICA 2018 , DIVAČA, SEŽANA, SLOVENIJA

38-mlada-vilenica-300x205.png

Povodom Cankarevog jubileja raspisan je literarni konkurs za djecu Mlada Vilenica na temu "majka".

15. decembra 2018. u Divači, (Sežana, Slovenija) u Muzeju filmskih stvaralaca, dodijeljena su priznanja Mlada Vilenica 2018.

Teodora Petrović, učenica VII razreda, dobila je posebnu nagradu za poeziju izvan slovenskog govornog područja.

Международен ученически конкурс "Роди се дете, Син ни се даде" 2018. БЪЛГАРИЯ

ТЕОДОРА ПЕТРОВИЋ,
ГОЛЯМА НАГРАДА
КАТЕГОРИЯ СТИХОТВОРЕНИЕ
"Роди се дете, Син ни се даде"- 2018 Софија, Бугарска
Међународни конкурс на којем су учествовала дјеца узраста од 4 до 18 година.
Шест држава, шест језика! Бугарска, Босна и Херцеговина, Италија, Србија, Канада, Украјина.
Teodora Petrovic, Bosnia & Herzegovina-2

ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС „ЗАУВИЈЕК ЋУ БИТИ ДИЈЕТЕ“, ПОДГОРИЦА, јануар 2019.

НВО за промоцију природних наука и књижевности „ОАЗА ЗНАЊА“ из Подгорице расписала је први међународни конкурс под називом ЗАУВИЈЕК ЋУ БИТИ ДИЈЕТЕ.

Е- ЧАСОПИС ТАБЛА НИШ

Прољеће, 2019.

ТЕОДОРА ПЕТРОВИЋ

International Poetry and Theatre Competition Castello di Duino and World Youth Forum Right to Dialogue, January 2019

TЕОDORA PETROVIĆ, pobjednik u kategoriji najmlađih

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ „НА КРИЛИМА ДЕТИЊСТВА“, ПАНОНСКИ ДЕЧЈИ ГРАД, 11. мај 2019.

Огњен Бјелотомић, ученик шестог разреда, награђен је трећом наградом за причу "На крилима дјетињства", а Теодора Петровић, ученица седмог разреда,  трећом наградом за пјесму  „На крилима детињства” на XΙ међународном фестивалу дечјег стваралаштва „На крилима детињства” Удружења „Панонски дечији град” из Бачке Тополе.

Предсједник жирија који је одлучивао о наградама био је познати књижевник за дјецу Тоде Николетић.

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И ДЈЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА, Дервента 17. мај 2019.

NATJEČAJ ZA DJEČJE LITERARNE RADOVE ‘Knjiga nije hrana, ali je poslastica!’ Zagreb 24. maj 2019.

Stručno povjerenstvo u sastavu:
Enes Kišević, pjesnik i glumac,predsjednik povjerenstva
Ksenija Kušec, književnica
Sonja Zubović, književnica

pohvalilo je pjesmu Teodore Petrović i pozvalo u Zagreb na svečanost dodjele nagrada i priznanja.

ОАЗА ЕКО РАДОВА НВО ОАЗА ЗНАЊА ПОДГОРИЦА, јуни 2019.

"ВАСКРШЊА РАДОСТ" СМОЉИНАЦ, јуни 2019.

ТЕСЛА ГЛОБАЛ ФОРУМ, САЈБЕР КАМП, АНДРЕВЉЕ, ФРУШКА ГОРА, јули 2019.

„Тесла глобал Форум“ је вишедневни мултимедијални догађај који се сваке године одржава у јулу, на неколико локација на Фрушкој гори и у Новом Саду. Манифестација се одржава у част и славу нашег великана Николе Тесле и посвећена је популаризацији науке, образовања, културе и духовности.

Основна идеја ове манифестације, настале пре седам година, била је да се Тесла повеже са местима која су пресудно утицала на његов живот.

Ове године окупило се 120 студената и ученика из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, КиМ, и са најпрестижнијих универзитета на свету.

Студенти су кроз бројна предавања и радионице заједно са еминентним професорима, научницима, политичарима и уметницима тражили бројне одговоре на актуелна питања из науке, политике, друштвених појава, информационих технологија, екологије, представљајући своје идеје и пројекте. Учесници кампа  посетили су манастир Шишатовац и присуствовали додели награде "Бела голубица" књижевнику Владимиру Кецмановићу. Ове године признање Тесла глобал форума „Бела голубица“ уручено је песнику Матији Бећковићу, уреднику париског „Фигароа“ Жан Криштоф Буисону, председнику Савеза новинара Русије Владимиру Соловјеву и екипи новосадског ФТН-а која је постала првак Европе у роботици.

Познати београдски адвокат Горан Петронијевић послао је младима лијепу поруку да размишљају, додајући да управо једна оваква манифестација попут Тесла глобал форума мора да подстиче младе на размишљање. "Постоје они који мисле и они који прате интернет. Мобилне телефоне не можемо да искључимо, али можемо да размишљамо."
Занимљиво предавање учесницима Тесла сајбер кампа, студентима, младим научницима и истраживачима, другог дана одржао је Урош Петровић. Књижевник и аутор 17 књига за дјецу и омладину, коаутор је и система учења Никола Тесла центра. Систем је признат у 7 европских држава, а говори о томе како да размишљањем изван устаљених оквира дођемо до рјешења.
Осим ових, слушали смо занимљива предавања посвећена Достојевском, Махатми Ганди, Милану Кешељу, замкама које вребају породицу, потреби читања, смислу књижевности, будућности и потреби образовања, утицају друштвених мрежа на младе.

Наша ученица Теодора Петровић боравила је у кампу са групом дјеце, представника Босне и Херцеговине.

1 Teodora TGF.jpg
2 Teodora TGF.jpg
Image111.jpg

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ТУЗЛИ, 30. јуни 2019.

Dunja i Teodora111.jpg

У Босанском културном центру ТК у Тузли, у суботу, 29. јуна, одржана је традиционална Видовданска академија. Присутне је у име Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског господина Фотија, поздравио његов изасланик парох какмушки, протојереј-ставрофор Душко Видовић.

Надахнуту бесједу одржао је доц. др Димитрије Ћеранић, професор Правног факултета Универзитета Источно Сарајево. "Видовдан представља духовну вертикалу повучену од страдања Христа на Голготи, преко страдања Лазара и свих српских мученика на Косову Пољу, до свих савремених српских мученика."

У програму су учествовале ученице ЈУ ОШ "Свети Сава" из Бијељине Дуња Лазаревић и Теодора Петровић

ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ, БАВАНИШТЕ јули 2019.

Дјечји сабор Дани ћирилице покренут је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, пјесме и игре, старих заната, обичаја и православне вјере.
Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најљепши калиграфски рад, иницијал, вез, и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мијењала се из године у годину.
На Конкурсу за најбољи литерарни и најљепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, до сада је учествовало око 30.000 ученика из више око 500 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.

Сви награђени и похваљени ученици добијају дипломе, похвале и вриједне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање ЧУВАР СРПСТВА.
Дани ћирилице одвијају се под покровитељством Министарства просвете, Министарства културе и Општине Ковин.

Пјесма Теодоре Петровић похваљена је на овом сабору.

bottom of page